bani_bnr.jpg
Consultanţă pentru afaceri

Vancea Alin

0744.647.257

Studiu de caz facelia

C A Z   C O N C R E T - marire efectiv stupina

S-a semanat facelia pe doua parcele de teren alaturate, suprafata totala 1,08 ari. Pe o raza de 3 km erau ~ 300 familii albine, iar pe o raza de 2,5 km nu au existat culturi de rapita sau floarea-soarelui.

Terenul ales nu a fost cultivat de mai bine de 15 ani, este situat pe o panta, la cativa metri de o padure. Solul slab si plin de buruieni la data de 20 martie. In a 3-a saptamana din martie s-a arat la 30 cm, discuit odata si semanat cu o norma de 10 kg/ha la adancimea de 2-3 cm, cu distanta intre randuri de 25 cm. Cultura a rasarit uniform intr-un inerval incepand cu a 12-a zi pana in a 16-a zi de la semanat. Incepand cu 10 mai au inceput sa dea florile. In zona se afla o padure de salcam insa departe la circa 3 km. Pana la 15 iunie cultura a fost inflorita. Dupa uscarea plantelor prin 20 iunie cultura a fost discuita odata. Prin autoinsamantare la inceptul lunii august au dat iarasi florile si s-au mentinut pana la sfarsitul lui august. S-a discuit din nou la sfarsitul lui august. La inceptul lui octombrie plantele aveau 15 cm, masa verde s-a incorporat in sol prin aratura de toamna.

Va garantam toate aceste beneficii. Avem apicultori cu care lucram de mai bine de 3 ani. 

Beneficii: 

-la sfrsitul lunii aprilie erau 16 familii de albine (stupi orizontali pe ~14 rame); in luna august am avut 38 de familii foarte frumoase (crestere de 137% a nr de familii). 

-s-au construit in luna mai-iunie ~280 de faguri noi (echivalent 1000 kg miere). In luna aprilie cei 16 stupi aveau in total ~ 230 rame (16 stupi * 14rame/stup). In iulie aveam 38 de stupi cu aproximativ 14 rame fiecare, deci in total ~ 530 rame. Au fost cladite ~300 rame/cules. Ar fi cladit albinele daca nu aveau hrana sau pentru cine? 

-se obtine ~ 30 kg miere marfa/familie/inflorire. Mierea este asemanatoare mierii de salcam. 

-de pe un hectar se obtin la o inflorire ~ 400 kg miere marfa. 

-lasa terenul fara nicio buruiana, sol curat si sanatos, bogat in azot.


În cazul unui grad de îmburuienare foarte ridicat, măsura cea mai eficientă de combatere o reprezintă aplicarea unor erbicide, în următoarele variante:

• pentru combaterea unui spectru larg de buruieni se vor folosi atât erbicide preemergente, încorporate în sol înainte de semănat, împotriva speciilor monocotiledonate (Eradicane 4 l/ha, Diizocab 6 l/ha), cât şi erbicide postemergente, aplicate în timpul vegetaţiei, când plantele de lucernă au 2-3 frunze (Pivot 100 LC 0,8 l/ha), pentru distrugerea buruienilor dicotiledonate (buruieni cu frunza lată);

• pentru culturile de facelia infestate cu pir, se recomandă aplicarea unor erbicide în timpul vegetaţiei, când plantele de pir sunt bine dezvoltate (Fusilade 2-3 l/ha, Gallant 3-4 l/ha);

• ştevia (Rumex Crispus), o buruiană ce poate compromite cultura de lfacelia, se poate distruge prin aplicarea erbicidului sistemic Asulox (4 l/ha), când această plantă se găseşte în faza de rozetă;

• pentru combaterea cuscutei se recomandă erbicidul Pivot (1 l/ha), aplicat la două săptămâni după răsărirea faceliei.


Phacelia

Phacelia

Click pe link-ul de mai jos pentru a fi redirectionati catre magazinul nostru online
samanta facelia,FACELIA,seminte,melifer,albine,comanda,certificat de calitate,ramburs,plata,SAMANTA FACELIA,seminte facelia,miere,polen,apicol,de vanzare,Facelia,seminte,facelia samanta, facelia de vanzare,vindem facelia,phacelia,phacelia tanacetifolia, phaci, facelia melifera,
lazi de albine, stupi pentru albine, albine, calitate, pret, transport, materiale, apicultura
Anunţuri gratuite zona Metropolitană ORADEA
Anunţuri gratuite zona Metropolitană ORADEA
Trimiteti un mesaj de pe telefonul mobil cu continutul "seminte" la 0744.647.257 si va vom contacta in cel mai scurt timp.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one